web analytics
Mastodon

En manns forkjærlighet for furu

Hva er galt med furu? Hva har furu gjort noen?

Jeg kjøpte nylig et rekkehus fra nittitallet. Der er det fullt av MDF-plater og lignende. Gulvbelegg og hele pakka. Hvite vegger. Masse å ta tak i. Men listene er fine og profilerte. Klassisk hvit furu, fortsatt ikke spesielt gulnet av nikotin og tidens tann, slik furu har en tendens til å bli.

Og jeg er fornøyd. Jeg liker furu. Men det insisteres fra flere hold (mamma) på at jeg skal fjerne det, og jeg er svak og lite handy, så i bytte mot hjelp, går jeg med på at jo da, kanskje vil det se penere ut om jeg river de gamle tak-, gulv-, og dørlistene. Kjøper nye. Som allerede er hvite. Men ikke nok med det. Det er tydeligvis feil hvitfarve. Så de må males i tillegg. Hva? Hvit er hvit, er det ikke?

Tydeligvis ikke. I mine øyne er hvit hvit og sort sort. Alt annet er grått i varierende grad. Alt eller intet, og det midt imellom. Og grunnfarvene. Og blandinger av dem. Men ellers er det ganske klart. I tillegg er verken hvit eller sort farver, prøver jeg å argumentere med, men blir overhørt. Selvfølgelig er det farver. Hvorfor er de ellers i farvekartene?

Nåh. Dem om det.

Men jeg snakker meg bort. Jeg liker furu. Når jeg en gang i fremtiden bygger meg hus fra grunnen av, skal jeg ha furupanel i stua. Tilsynelatende ubehandlet. Kanskje litt kvistlakk, men jeg er ikke helt sikker på akkurat det. Så lenge det er Villmark, tenker nå jeg. Og det skal selvfølgelig ligge horisontalt. Og være brede fjøler. Ikke sånne tynne, fislete. Det skal være som stua jeg vokste opp i. Taket skal også være slik, selvfølgelig. Som taket jeg som barn med farrang lå og tittet opp i så lenge jeg ikke kasta opp. Taket hvor jeg telte kvister og så de forskjellige kvistene som dyr og andre vesen.

Men slik skal det visst ikke være. «Du må jo tenke på at du skal selge dette en gang, også» hører jeg. Må jeg virkelig tenke på det? Jeg har så vidt starta med oppussinga av det stedet jeg skal bo de neste gudene vet hvor mange årene, og du mener jeg må tenke på at jeg skal selge?

Vel, det første jeg satte i gang med da jeg kjøpte, var å pusse opp, så hvorfor skal ikke de som kjøper etter meg en gang i fremtiden gjøre det samme? Det er det logiske, er det ikke? Selv i boliger som er innflytningsklare, pusser vi opp og endrer ting før vi kommer med flyttelassene våre, for vi vil sette vårt eget preg på det hele. Vårt eget farveskjema. Gjøre det til vårt eget.

Jeg liker furu. Jeg har kjempa med nebb og klør. Eller i alle fall prøvd å argumentere for meg om hvorfor jeg både skal få hjelp OG beholde litt furupanel. Jeg er usikker på om det har fungert, men enn så lenge har jeg redda litt. Håper jeg …