«Det er så koldt herude»

Scarlet Chives’ danske, drømmende

monumentale, mektige julepop

Fyller meg sakte,

men sikkert

Opp

«Giv tid»

synger de

«Til hva?»

tenker jeg

«Giv tid»

synger de

«og hva du drømte skønt,

du skal i sannhet skue»

«Åh»

tenker jeg

Jeg ser opp

jeg ser ut

Ud? Ut?

Ut

Slafs, slaps

Surkle, sørpe

Jeg ser ned

«Inderlig jeg længes efter vår,

men vintren strænges,

atter vinden om til nord»

Dette er, som noen kanskje allerede har innsett, et annerledes Øyeblikk. Hvem i all verden starter Øyeblikket med dikt, tenker du kanskje. Jeg gjør. I alle fall denne gangen.

Et dikt inspirert av det sørgmodige været forrige tirsdag, og av to danske julesanger. Eller, julesanger og julesanger. Jeg forbinder dem ikke direkte med jul, men kanskje danskene gjør. De er jo noen snodige vesen. Uansett.

Sangene er «I sne står urt og busk i skjul» av B.S. Ingemann og «Det er hvidt herude» av St. St. Blicher. Satt sammen av den danske drømmepop-gruppa Scarlet Chives, og som jeg så fant via plateselskapet Riot Factorys alternative julekalender i 2011.

Og veldig snart er vi i desember, og fra første desember til 24. er det bare én sang for meg. Døgnet rundt, men det vet dere jo alle. Det har både VGTV og jeg sørga for. Da er det «Holidays are Coming» for alle penga. Og så blir det klassikerne til Perry Como og Dean Martin i romjula.

For når alt kommer til alt, når jeg er ferdig med «ritualet» mitt, da kan jeg virkelig kose meg. Og dundre Jussi Björlings «O helga natt» inn i øregangene til hans mektige stemme sprenger skallen min og det renner blod ut av alle porer.

Da. Da er jeg lykkelig.