web analytics
Mastodon

– Jeg liker å si at jeg har en bachelor i festing

Jeg har tenkt litt på dette med jobb i det siste. Hvordan endte jeg opp som deskarbeider i Sør-Trøndelag? Den første jobben jeg kan huske at jeg drømte om, var gynekolog. Jeg slo det fra meg da jeg var sånn seks år, av grunner jeg ikke lenger husker. Jeg antar det gikk opp for meg hva de faktisk gjorde. Jeg vet mamma en gang sa at jeg sikkert kom til å bli ingeniør, med tanke på at jeg stadig vekk laget fantastiske kreasjoner av LEGO – uten bruksanvisning. Det skjedde heller ikke. Misforstå meg rett, LEGO er fantastisk, og jeg er fortsatt opphengt i det (dog, jeg har ikke plass til LEGO-en min i dette lille rekkehuset jeg har valgt å bosette meg i).

Etter hvert skulle jeg bli «data-dokter», fordi farfar var litt skuffet over at jeg ikke gjorde som resten av farssida og utdannet meg til lege, som mine foreldre, som farfar, som brødrene hans, og flere av barna og barnebarna deres. Etter å ha strøket fagprøven i IKT-driftsfag slo jeg fra meg det. Jeg forsto ikke helt hva jeg holdt på med, og innså at skolevalget kom til fordi det var forventa av meg. Jeg brukte jo all min tid foran PC-en uansett. Problemet var at det gikk mest i gaming og diskusjonsforum (hardware.no, woo), og ikke noe som kunne lede meg til en jobb som support. Ikke er jeg noe god på support heller. Jeg blir raskt irritert over folk som ikke kan google de enkleste ting, eller tenke. Og jeg har min andel historier når det er sagt. Forstår fortsatt ikke hvordan det er mulig å få en CD inn i diskettstasjonen …

IT-bobla sprakk også, så det hjalp vel heller ikke. Når man søker over 50 steder rundt om i landet på lærlingplass og får avslag på alle sammen, lover det ikke godt. Så jeg gjorde det neste logiske. Jeg hoppa på mediebobla. Jeg skulle bli «noe med film». Spoiler alert: Jeg ble ikke noe med film, men jeg ble i det minste noe innen media. Bare absolutt ikke det jeg så for meg. Eller var i nærheten av det jeg etter hvert drømte om, da jeg innså at multimedieteknologi ikke var noe for meg. Jeg likte festene da. Jeg liker å si at jeg har en bachelor i festing, for det var omtrent det jeg gjorde de fire årene på Steinkjer. Uansett hvor blakk jeg var, var det alltid en fest å gå på. Og siden jeg på det tidspunktet var hardt inne i «fake it till you make it» når det kom til å starte med blanke ark og prøve hardt å ignorere angsten og slikt, var det stort sett det det gikk i.

Jeg søkte egentlig på dokumentasjonsvitenskap i Tromsø. Det ville nok ha passet evnene mine bedre, men jeg vet ikke hvor stas det hadde vært å sitte pal tre år i Troms. Jeg er glad i nordlys og mørke, men det får da være måte på. Jeg tror jeg kom inn også, men jeg avslo til fordel for festing. Jeg vet ikke hva jeg kunne ha endt opp med å jobbe som med den utdanninga, men jeg er også usikker på hvor mye moro det ville ha vært, kontra multimedieutdanninga. Film, foto, flash-animering, 3D-modellering, lære om lys og lyd, programmering, GUI-teori med mer. Det var et svært allsidig studie som ikke helt visste hva det ville i starten, selv om det etter hvert fant ut av det, sånn i motsetning til meg.

Etter hvert som jeg innså at media heller ikke lå for meg, begynte jeg så smått å drømme om å hoppe av og gjøre noe ut av interessene mine, men på det tidspunktet hadde jeg allerede et uoversiktlig studielån, og jeg ville fullføre noe, for én gangs skyld. Jeg er fortsatt ambivalent til valget. I all hovedsak fordi jeg ikke vet om jeg ville ha klart meg bedre på et studie nærmere interessene mine. Eldre historie, arkeologi, paleontologi, geologi, antropologi, geografi, norsk … Flere av den fordrer bedre mattekunnskaper enn hva jeg har. Og for geologi trenger man vel både kjemi og fysikk. Veldig langt unna mine sterkeste sider. Og etter å ha fulgt med på ex. phil-leksene til lillesøstrene mine, er jeg vel også glad for at jeg hoppa over universitetsutdannelsen. Jeg liker filosofi, men jeg liker ikke ex.phil.

Om vi skal tro på multiversteorien, finnes det flere varianter av meg der ute som har utdannet seg som gynekolog, «data-dokter», geolog, antropolog, arkeolog, historiker, språkforsker med hovedfokus på norsk, geograf, paleontolog, dokumentvitenskapsmann, arkivar, antikvar, ingeniør, og hva enn. Jeg lurer på hvordan livene deres er og om de er fornøyde …


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.