web analytics
Mastodon

Like-hysteriet

Fuck likes.

Hva er greia med det? Hva gir det deg, sånn egentlig? En tommel opp? Et hjerte? Hva betyr det, sånn i det store og hele …?

En like er det enkleste i verden å gi, og oddsen er stor for at du liker noe uten egentlig å følge med på hva du scroller forbi. Muskelminnet kan være lumske greier til tider. Og ja, jeg går nå ut fra at de fleste likes kommer fra mobiler. Tett etterfulgt av nettbrett, sikkert færre på PC. I alle fall når det kommer til Instagram, og sannsynligvis også Facebook og Twitter.

Og det er vel de tre store plattformene for tommel opp. Og jeg er tilbake til spørsmålet mitt. Hva gir det oss sånn egentlig? Hvorfor er det så viktig med en tom «like»?

Jeg er en av sauene selv, helt ubevisst selvfølgelig. Og det irriterer meg. For jeg hadde ikke trengt å like noe. Mye av det jeg liker på Instagram, Facebook, og Twitter gir jeg totalt faen i. Som barna dine, bikkja di, IKEA-katalog-hjemmet ditt … Men vit at liken jeg gir deg for middagen din er ektefølt. Også for kassettsamlinga du har limt opp på dass. Sannsynligvis verdens kuleste lokum.

Det jeg egentlig ønsker meg, og så altfor sjelden får (sånn bortsett fra med beskjeder om «like for like» og «follow for likes»), er kommentarer. Tar du deg tid til å skrive en kommentar, om det så bare er et enkelt lite «fint», uten verken stor forbokstav eller tegnsetting, så betyr det mer for meg enn tusen likes. Et smilefjes eller <3; mer enn hundre.

Tar du deg faktisk tid til å skrive en kommentar, så viser det – eller, det burde i alle fall vises – at dette er noe du har tenkt på, du har faktisk sett bildet, filmen, eller hva jeg har skrevet.

Det betyr så mye mer for meg enn en tommel opp eller et hjerte. Du har faktisk måttet bevege tommelen i andre retninger enn bare opp og ned og et kjapt dobbelttrykk. Jeg synes at det burde bety mer for andre også.

På den måten får vi kanskje roet ned like-hysteriet litt. Vel, det er lov å drømme. Om ikke annet vil reaksjoner på tekst, bilder, og film fremstå som litt mer ekte.