web analytics
Mastodon

– Minimalisme er det største ondet etter Hitler, Senterpartiet, og Trump

Vi lever i et samfunn hvor det er altfor mye bruk og kast-mentalitet. Eller bruk og gjenvinn for den saks skyld. Eller kjøp, ha stående noen år ubrukt, og så gi vekk eller selg videre.

Det er forkastelig. Hva er galt med bare å ha det stående? Du vet: «Kjekt å ha, du får nok helt sikkert bruk for det en vakker dag» som Øystein Sunde en gang forkynte.

Jeg kaster aldri noe. Jeg prøver i alle fall å unngå det. Greit nok, når sokkene er mer hull enn tøy og om man ikke passer på så går føttene ut et annet hull enn det man stappa de inn i, fremfor å komme til enden, da er det kanskje på tide å tenke på å gjøre noe annet med dem. Man kan f.eks. bruke dem som filler. Ikke til å vaske og sånt med, til det er de nok for små, men de kan være ypperlige til å sy på andre sokker som begynner å bli litt vel hullete. Slik sparer du deg selv for å måtte kjøpe nye sokker, også.

Gamle PC-deler fra TIKI-tiden kan man også finne hos meg. Og om noen ber meg om å bygge dem en fullt fungerende 486 med Windows 3.1 på, er det null problem. Jeg har delene liggende, jeg. Sjur fix.

Og leter du etter en leke som fulgte med et Donald-blad på nittitallet, ja, da kan jeg også hjelpe deg. Bare fordi lekene er jalla og dårlig kvalitet og går i stykker om man bare tenker på dem, betyr ikke det at man må gjenvinne eller kaste dem. Nei da. Behold det. En dag kommer man over en annonse på verdensveven fra noen som samler, og vips kan du tjene deg en tier pluss frakt.

Jeg har også en Super Nintendo med en gåen mikrosikring, men den selger jeg ikke. Jeg har verktøyet og en ny mikrosikring liggende. Jeg må bare lære meg å lodde først. Og få ånden over meg. Det fungerte mye bedre da jeg var arbeidsledig og ikke måtte opprettholde en døgnrytme og komme meg på jobb og sånn. Og nå som jeg har bikka firrogtredve, er det ikke bare bare å snu døgnet for ei helg heller. Jeg trenger fort tre uker.

Minimalisme er det største ondet etter Hitler, Senterpartiet, og Trump, og er noe vi må bekjempe med brask og bram. Maksimalisme og farverike vegger må bli standarden, la oss gjøre det slutt på å male vegger, tak, og gulv i forskjellige nyanser av grått – både ute og inne. Slutt med tomme vegger med kanskje ett bilde på. Slutt med bokhyller fylt med sko og skoesker. Eller gud forby, bøker sortert etter farve og størrelse. Helligbrøde, sier jeg.

Om et familiemedlem, en venn, eller en nabo er på vei til dynga/gjenbruksstasjonen med noe, spør om ikke du kan få det i stedet. Og er det ødelagt, fikser du det. Alt du trenger er å være våken på nattetid. Det er da man er mest kreativ.

Dog, det finnes selvfølgelig unntak. Er produktet fra Apple er det bare å hive det på første og beste bål. Det er den eneste måten å bli kvitt ondskapen på. Jeg vet, for jeg gjorde det med en iPod Nano jeg var så uheldig å vinne for 13 år siden. Den røyk på pinsebålet året etter. En orgasmisk følelse.

Så kom og hegn om maksimalismen. Fyll opp husene deres med det dere kan. La tingene eie dere, og ikke motsatt. Og viktigst av alt … om du må kaste noe, sørg for at det er et Apple-produkt.

Forkynneren Sjur har talt.


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.