web analytics
Mastodon

Hat på Facebook

Et litt annerledes øyeblikk er like fullt et øyeblikk.

På P3 tidligere i høst hørte jeg det bli snakket om Mannegruppa Ottar, og en medarbeider delte villig ut «hemmelighetene» i gruppa. I alle fall gav han eksempel på hva som ble diskutert der inne, blant annet kvinners underliv og lukten.

Det ble stor diskusjon, både i Facebook-gruppa og på radioprogrammet, og det fikk meg til å tenke på at jaggu er det mye sprøtt på Facebook. Både Mannegruppa Ottar og den kvinnelige motparten, Hønehjørnet, er blitt nevnt i media flere ganger. Ottar kanskje flest av alle, men det er jo så mange andre å ta av, også. Den ene verre/mer ekstreme enn den andre.

Ta for eksempel alle anti-barnevernet i Norge-gruppene. Det er spesielt én jeg tenker på, sannsynligvis den største (men for alt jeg vet, kan det være større grupper på fjesboka, også, jeg er ikke SÅ oppdatert på galskapen). Det er greit at du er frustrert fordi du ikke får ha barnet ditt hos deg, men gå i deg selv da, person. For å ta et par eksempel jeg snublet over et sted …

Hvis du lar typen din voldta barnet ditt over lengre tid, så mister du ikke barnet bare fordi du skjærer brødskivene for tykke, eller barnet ikke har et visst antall leker. Det samme om du prostituerer deg fra sengen til ditt sovende barn. Det er ikke fordi du pusser barnets tenner før frokost at barnevernet kommer på besøk.

Men inne i de gruppene er det selvfølgelig små bagateller som gjør at de har mistet retten til å fostre opp barna sine. Og noen av disse gruppene er skremmende store, med både norske og utenlandske medlemmer.

Så har vi det som startet som en Facebook-gruppe, men som nå ser på seg selv som en nyhetsavis. De truer oslopolitikere og andre over en lav sko, og det er litt skremmende hva voksne mennesker kan få seg til å skrive. Jeg snakker selvfølgelig om gruppa som har lagt oslobyråd Lan Marie Nguyen Berg og hennes mann, Eivind Trædal (begge MDG), for hat. «Nyhetsavisen Ja til bilen i Oslo».

Der inne er det mye … forskjellig, fra folk som misliker kampen for bedre miljø og renere luft i oslogryta. Og det går veldig ofte utover MDG, selv om de ikke engang har hatt noe med saken å gjøre, eller ikke handler om samferdsel i det hele tatt, som da Lan var på en butikk og så på klær.

Spørsmålet man nå kan stille seg. Har det egentlig blitt verre, samt mer hat og misinformasjon nå enn før? Jeg tror ikke det. Forskjellen er bare at med Facebook, har det blitt lettere å nå ut til andre og være mer synlig enn hvordan det var før.

 


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.