web analytics
Mastodon

– Verden går til helvete, og det er vi mennesker som har skylden

Jeg er ikke spesielt begeistret for tanken på global oppvarming og klimaendringer, men det kan føre noen goder med seg. I alle fall her i Orkland (og sikkert resten av Trøndelag som ikke befinner seg på kysten eller oppe i høyden). Misforstå meg rett. Verden går til helvete, og det er vi mennesker som har skylden, og dette bør fikses så fort vi kan, men samtidig …

Jeg liker når årstidene stemmer med månedene. Mars er første vårmåned, ergo bør det våres. Og det har det gjort. Vi har hatt sol og nesten trønderske sommertemperaturer (oppe i 15 °C her om dagen), sne og is har smeltet, det har gått an å vandre rundt i shorts og singlet utendørs uten å få rare blikk fra folk … Det har vært lyst og fint og bra og kos og alt sånt. Da passer det veldig dårlig at når vi nå nærmer oss april, den andre vårmåneden, så kommer den andre vinteren tilbake.

Sludd, kuldegrader, sne … Sludd hører november til, kuldegrader og sne julaften og det helvetet som er årets lengste måneder, januar – og særlig februar (som er litt paradoksalt med tanke på at den bare 28 eller 29 dager). Selv om det vil føre med seg langt flere negative enn positive ting (bare to positive som jeg kan tenke på her og nå, og veldig mange negative fordi de som bestemmer tenker med lommeboka og ikke med huet), ser jeg frem til den dagen da våren starter i mars og slutter i mai. Sommeren fra juni til august, høsten fra september til november, vinteren fra desember til februar. Ferdig snakka. Måneder og årstider som passer sammen og oppfører seg.

Ikke som nå, hvor vi kan ha en minivinter i oktober; så høst november, desember; sprengkulde i januar og februar, som innimellom er avløst av både vår- og høstfølelse; vår, vinter, vår, vinter, vår, vinter, vår i mars, april, og mai; trøndersommer (9 grader og regn, også kjent som vår/høst i andre deler av landet) juni, juli, august, som i juli (vanligvis) blir avløst av hetebølge og 30 varmegrader ute og inne døgnet rundt og det er kul umulig å få sove, for det er for lyst, og soverommet blir ikke kaldt uansett hvor mye gjennomtrekk og vifter og aircondition og hva enn man prøver.

Dette er selvfølgelig på grunn av det vi har gjort med planeten, med forurensing og ødeleggelse og alskens, det er ikke rart Gaia er forbanna og gjør det hun kan for å kvitte seg med oss. Naturkatastrofer, sier de på nyhetene. Hevn, tenker jeg er mer passende. Eller en hestekur for å bli kvitt viruset som har infisert kroppen hennes – mennesker.

Men det er jo lov å håpe at folk som Greta Thunberg og alle lands miljøparti snart får gjennomslag. At vi finner noe å leve av etter «oljå», at vi klarer å godta at vi (kanskje) må ned i levestandard for å redde verden, at vi klarer å finne alternativ til fly og buss og bil (både med elmotor og fossilt drivstoff). Og kanskje, kanskje klarer noen å sette i gang med seriøse forsøk på kjernekraft her til lands, eller «noen» klarer å hoste opp penger til å sette i stand og oppgradere vannkraftverkene våre, eller noen andre finner på noe annet lurt. For det kan ikke fortsette slik. Verken for oss, eller de som eventuelt kommer etter …


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.