Jeg tar meg ofte i å lure på hvorfor det er så kort vei fra bygda (i dette tilfellet Orkanger) og inn til byen (i dette tilfellet Trondhjem), når den motsatte veien er så lang. I luftlinje og reisetid er turen ganske kort. Noen mil fordelt over en kjøretur på under en time (om man har flaks med køen over Heimdalsmyra) med bil eller kollektivtransport.

Likevel opplever jeg titt og ofte når jeg foreslår for venner i byen at de skal komme ut hit istedenfor at jeg skal ta turen til dem, at forslaget er så fjernt at man skulle tro at jeg foreslo at vi skulle bevæpne oss med plastskjeer og invadere Sverige. Ja, ikke bare venner i byen, selvfølgelig. Dette gjelder også familie og venner som flytter fra bygda til byen og lover å komme på besøk hele tiden, men som man kanskje ser én gang de neste tre årene (satt på spissen, selvfølgelig).

Nei, for dem er det ikke bare, bare å hoppe på 310 eller 410 fra Dronningens, Prinsen kino, eller andre stoppesteder og busse inn til Orkanger for noen timer, for så å busse tilbake (selv om jeg prøver å forklare dem at bussen så å si stopper rett utenfor døra mi). Det må planlegges like nøye som en ekspedisjon til polområdene eller en topptur til noe høyere enn kommunens høyeste topper for en #SoMe-topptur.

Det er virkelig ikke så farlig på bygda. Det verste som kan skje er at du blir meid ned av en skolebuss (det eneste kollektivtilbudet som går relativt hyppig og regelmessig noen ganger i løpet av dagen, vanligvis ikke når man vanligvis har besøk) fordi noen kutta bremsene på sykkelen din mens du satt inne i et klasserom og gjorde det du skulle på skolen.

Og siden folk på bygda stadig vekk etteraper de i byen, er det ikke nødvendigvis så store forskjeller og ulikheter, heller. Mye takket være internett. Så hvorfor ta bussen opp til Byåsen eller Jonsvatnet for å gå tur i marka og legge ut på sosiale medier, når du like gjerne kan ta bussen ut forbi kommunegrensa og oppdage noe nytt? Er det ukjente virkelig så farlig? Eller er det bare frykten for å oppdage at det kan være fint utenfor byen, også?

Og uansett, er man på besøk hos noen, er det ikke så farlig hvor lite eller mye det er å gjøre utenfor huset. Man sitter stort sett bare inne i stua eller på kjøkkenet og preiker skit uansett.